Elektrische laadpalen in Roeselare

Waar kan je je elektrische of plug-in hybride wagen opladen in Roeselare? Ontdek de mogelijkheden en het beleid rond elektrisch laden.

Parkeerregels bij laadpalen

Parkeerplaatsen bij elektrische laadpalen zijn exclusief voor elektrische voertuigen tijdens het opladen. Parkeer hier alleen wanneer je daadwerkelijk aan het laden bent. Volle batterij? Verlaat dan de plek zodat andere elektrische voertuigen de kans krijgen om op te laden.

Elektrische wagens zijn goed voor de luchtkwaliteit en het klimaat, maar voorkomen geen files of parkeerproblemen. Om die reden kiest Stad Roeselare ervoor om elektrische wagens niet vrij te stellen van parkeerretributies. Dat wil zeggen dat als je parkeert en laadt op een parkeerplaats in een betalende parkeerzone, je ook de betaling voor de parking doet.

(Semi-) publieke laadpalen

  • Parking Ooststraat-Station, Centrumparking De Munt, en Wallenparking bieden laadinfrastructuur.
  • Publieke laadpalen van Allego en Blue Corner zijn beschikbaar en het netwerk wordt tot 2023 uitgebreid in samenwerking met de Vlaamse Overheid, strevend naar één laadpunt per 200 inwoners tegen 2030.

Laadpalen bij bedrijven

Ben je ondernemer? Bekijk de pagina over het aanbieden van een laadpunt bij jouw onderneming.

Laadpalen thuis

Overweeg je laadinfrastructuur thuis te installeren? Bekijk de pagina over thuisoplossingen.

Laadpalen in je buurt aanvragen

Als je geen oprit of garage hebt, bekijk het overzicht van publieke laadpalen.

Tussen 2023 en 2025 plaatst Stad Roeselare extra publieke laadpalen. De exacte locaties werden in de eerste helft van 2023 bepaald op basis van verwachte laadvraag, ondergrondse nutsleidingen en beschikbare ruimte.

Als er geen laadpaal in jouw buurt is of komt, kun je een aanvraag indienen voor een laadpaal in jouw buurt. Na 40 dagen wordt beslist of de voorgestelde locatie aan de voorwaarden voldoet. Bij een positieve beslissing start de procedure om een laadpaal te plaatsen. Je kan ook altijd informeren bij organisaties in jouw omgeving om de (semi-)publieke laadinfrastructuur op hun parkeerterrein te gebruiken.

Overzicht van bijkomende laadpalen

Stad Roeselare denkt vooruit over laadinfrastructuur in lijn met Vlaamse en Europese doelen. De Stad heeft zich ingeschreven voor een Vlaamse concessie met Total Energies voor laadinfrastructuur op openbaar domein. Deze laadpunten zijn bedoeld voor inwoners zonder eigen oprit of garage, waardoor ze binnen 250 meter een oplaadmogelijkheid hebben. Dit initiatief van de Stad draagt bij aan koolstofvrije mobiliteit en sluit aan bij Europese doelstellingen.

De selectie van locaties zijn bepaald in twee stappen:

  1. Met hulp van een ervaren partner zijn voorspellingsmodellen gebruikt om de behoefte aan publieke laadpunten in Roeselare te voorspellen.
  2. In samenwerking met relevante diensten is gekeken naar geschikte locaties op basis van beschikbare elektriciteit, ondergrondse ruimte, voetpadruimte en de afwezigheid van eigen garages of opritten in de regio.

Bij elke keuze is geprobeerd de impact minimaal te houden, met begrip voor de complexiteit. Het doel is om een toekomstbestendig Roeselare te creëren, en de Stad hoopt op begrip voor de gemaakte locatiekeuzes.

Hier vind je het overzicht terug van laadpalen die geïnstalleerd worden of die al zijn geplaatst.

BijlageGrootte
PDF-pictogram Status laadpalen39.65 KB

Heb je een vraag?

Bekijk de FAQ over laadpalen.

Sta je voor een defecte laadpaal?

Bel naar de klantendienst via het nummer dat op de laadpaal vermeld staat!

Waar kan je je elektrische auto of plug-in hybride wagen openbaar opladen?

Vind publieke laadpalen in Vlaanderen