Elektrische laadpalen in Roeselare

Heb je een elektrische of plug-in hybride wagen? Dit zijn de laadmogelijkheden in Roeselare.

Publieke laadpalen

Vind hier laadpalen in jouw buurt.

In de parking Ooststraat-Station en andere centrumparkings De Munt en Wallenparking zijn plaatsen voor elektrische wagens voorzien. Je kan je auto ook opladen aan de publieke laadpalen van Allego of Blue corner. Er zijn al 23 openbare laadpalen in Roeselare. De komende jaren wordt dit netwerk verder uitgebreid i.s.m. de Vlaamse Overheid. De ambitie is om tegen 2030 een laadpunt per 200 inwoners te voorzien.

Sta je voor een defecte paal? Bel dan naar de klantendienst via het nummer dat op de paal vermeld staat.

Laadpalen bij handelaars

Sommige handelaars stellen hun laadpaal ter beschikking van klanten (en voorbijgangers). bv. RG Motors, Lidl, Delhaize, Colruyt groep en de site van R-Plaza (snelladers). Vraag hen naar de voorwaarden.

Ben je zelf handelaar en bied je laadpalen aan?

Laat het weten via het meldpunt 1788 of afficheer het duidelijk aan jouw winkel. In de brochure 'Code publiek toegankelijk laden' lees je alles over hoe je je kenbaar maakt aan de gebruiker en hoe je jouw inrichting kan afstemmen op deze van straten en pleinen.

Blijft jouw laadpaal toegankelijk na de openingsuren? Dan ben je een publiek laadpunt. Meld je laadpaal aan Fluvius, dat is verplicht. Jouw laadpunt wordt dan opgenomen in de kaart van de Vlaamse Overheid. Zo vinden klanten je makkelijk terug.

Laadpalen bij horeca

Sommige horecazaken bieden laadmogelijkheden aan op hun eigen parking.

Ben jij horeca-uitbater en wil je dit ook aanbieden? Horeca Vlaanderen geeft jou tips.

Laden bij je thuis

Op je eigen oprit of in je garage

De komende jaren komen er meer voertuigen op de markt met ‘Vehicle 2 grid’-technologie (V2G). Deze wagens kunnen, wanneer de elektriciteit bijvoorbeeld duur is, ook elektriciteit uit hun batterij terug aan je woning of aan het net geven. Dat kan belangrijk zijn in de nieuwe ‘dynamische’ elektriciteitscontracten die er aan komen. Het is dan wel van belang dat jouw laadpaal daar ook voor geschikt is. Laat je goed informeren door je leverancier!

Fluvius informeert hoe je je elektrische wagen thuis kunt laden.

Ben je geen handige Harry? Geen nood! Contacteer je garagist of elektricien voor al jouw vragen.

Laden voor eigen deur zonder oprit of garage

Heb je geen eigen oprit of garage, maar wil je toch je eigen elektrisch voertuig laden? Bekijk eerst of je in de buurt een openbare laadpaal of laadpaal bij een handelaar kan gebruiken. Of misschien is er een garage met elektrische aansluiting te huur waar je je elektrische wagen kan parkeren en opladen?

Politiereglement

Wil je je wagen toch opladen voor je deur, dan moet je je aan de regels houden. Artikel 8.3 van het politiereglement maakt duidelijke afspraken:

  • De straat is van iedereen. Je kan geen parkeerplaats reserveren voor jezelf.
  • Hang geen ‘wallboxen’ aan je gevel. Dit is een obstakel voor blinden en slechtzienden.
  • De kabel mag nooit over de rijweg of het fietspad liggen.
  • Leg de kabel nooit schuin, dat kan gevaarlijk zijn voor voorbijgangers.
  • De kabel moet in goede staat zijn. Je bent zelf verantwoordelijk voor eventuele ongevallen. Informeer zeker bij je verzekeringsagent of je voldoende gedekt bent voor schade aan derden (bv. familiale verzekering).
  • Gebruik bij voorkeur een kabelmat in plaats van een kabelgoot. Rolstoelen en kinderwagens kunnen daar vlotter over rijden.

Laden in een appartementsgebouw

De situatie in een appartementsgebouw is ingewikkelder. Technisch, maar ook juridisch. Je moet soms overeenstemming vinden met je mede-eigenaars. Informeer bij je syndicus naar de mogelijkheden.

Heb je zelf nog suggesties of een vraag? Dan kan je bij het meldpunt 1788 terecht.

Parkeren aan laadpalen

Parkeerplaatsen aan elektrische laadpalen zijn volgens de wegcode voorbehouden voor elektrische voertuigen. Je mag er enkel parkeren wanneer je aan het laden bent. Volle batterij? Blijf dan niet staan en geef andere elektrische wagens ook de kans om te laden.

Elektrische wagens zijn goed voor de luchtkwaliteit en het klimaat, maar voorkomen geen files of parkeerproblemen. Om die reden kiest de Stad ervoor om elektrische wagens niet vrij te stellen van parkeerretributies. Betalend parkeren of blauwe zone blijft ook voor elektrische wagens altijd gelden!

Op zoek naar een openbare laadpaal?

Vind publieke laadpalen