Laadpunt voor elektrische wagen thuis installeren

Overweeg je laadinfrastructuur te installeren voor een elektrische of plug-in hybride wagen? Bekijk eerst deze info.

Op je eigen oprit of in je garage

Fluvius informeert je hoe je je elektrische wagen thuis kunt opladen.

Beslis je om een laadpunt te installeren? Laat je goed informeren door je leverancier! De komende jaren komen er meer voertuigen op de markt met ‘Vehicle 2 grid’-technologie (V2G). Deze wagens kunnen, wanneer de elektriciteit bijvoorbeeld duur is, ook elektriciteit uit hun batterij terug aan je woning of aan het net geven. Dat kan belangrijk zijn in de nieuwe ‘dynamische’ elektriciteitscontracten die er aan komen. Het is dan wel van belang dat jouw laadpaal daar ook voor geschikt is.

Laden voor eigen deur, zonder oprit of garage

Heb je geen eigen oprit of garage, maar wil je toch je eigen elektrisch voertuig laden? Bekijk eerst of je in de buurt een openbare laadpaal of laadpaal bij een handelaar kan gebruiken. Of misschien is er een garage met elektrische aansluiting te huur waar je je elektrische wagen kan parkeren en opladen?

Wil je je wagen toch opladen voor je deur, dan moet je je aan de regels houden. Artikel 8.3 van het politiereglement maakt duidelijke afspraken:

 • Er is geen laadpunt voor handen binnen een loopafstand van 500 meter en opladen op eigen terrein is niet mogelijk
 • Er wordt geladen vanop een laadpunt op eigen terrein
 • Er mag geen elektrische kabel over de openbare weg (rijbaan/fietspad) neergelegd worden
 • De elektrische kabel moet in goede staat zijn
 • De openbare parkeerplaats voor het eigen terrein kan niet geclaimd worden, deze blijft beschikbaar voor de andere weggebruikers.
 • De maximale afstand tussen de grens van het eigen terrein en het voertuig bedraagt 10 meter.
 • De kabel wordt zover als mogelijk langs het voetpad gelegd om de lengte die het voetpad kruist te beperken.
 • De kabel wordt voor de duur van het opladen op deugdelijke wijze geplaatst en afgedekt zodat andere gebruikers van het voetpad geen hinder van de kabel ondervinden en het risico op struikelen beperkt wordt.
 • Hang geen ‘wallboxen’ aan je gevel. Dit is een obstakel voor blinden en slechtzienden.
 • De kabel mag nooit over de rijweg of het fietspad liggen.
 • Leg de kabel nooit schuin, dat kan gevaarlijk zijn voor voorbijgangers.
 • Je bent zelf verantwoordelijk voor eventuele ongevallen. Informeer zeker bij je verzekeringsagent of je voldoende gedekt bent voor schade aan derden (bv. familiale verzekering).
 • Gebruik bij voorkeur een kabelmat in plaats van een kabelgoot. Rolstoelen en kinderwagens kunnen daar vlotter over rijden.

Laden in een appartementsgebouw

De situatie in een appartementsgebouw is ingewikkelder. Technisch, maar ook juridisch. Je moet soms overeenstemming vinden met je mede-eigenaars. Informeer bij je syndicus naar de mogelijkheden.

Meldingsplicht

De VREG (Vlaamse Regulator van de elektriciteits- en gasmarkt) heeft in juni 2021 een nieuwe meldingsplicht voor laadpunten voor elektrische wagens ingevoerd. Alle laadpunten die je aansluit op het laagspanningsnet met een laadvermogen ≥ 5 kVA, moet je melden bij Fluvius. Deze verplichting geldt zowel voor laadpunten met een publiek als een privaat karakter.

Benieuwd waar er (semi-) publieke laadpalen zijn?

Bekijk de kaart met laadpalen in Vlaanderen