Elektrische laadpalen

Elektrische laadpalen

Heb je een elektrische of plug-in hybride wagen?

Dit zijn de mogelijkheden in Roeselare:

Publieke laadpalen

Je kan laden aan de publieke laadpalen van Allego of Blue corner. Ook in de centrumparkings De Munt en Wallenparking zijn er enkele plaatsen voor elektrische wagens voorzien. Vind hier de laadpalen in jouw buurt.

Sta je voor een defecte paal? Bel dan naar de klantendienst via het nummer dat op de paal staat.

Parkeren aan laadpalen

Parkeerplaatsen aan elektrische laadpalen zijn volgens de wegcode voorbehouden voor elektrische voertuigen. Opgelet: Je mag er enkel parkeren wanneer je aan het laden bent.
Volle batterij? Blijf dan niet staan en geef andere elektrische wagens ook de kans om te laden. De uitbater kan opteren voor een hoger tarief, van zodra de batterij is volgeladen.

Parkeer je er met een niet-elektrisch voertuig? Dan bega je een overtreding en kan je worden beboet.

Elektrische wagens zijn goed voor de luchtkwaliteit en het klimaat, maar voorkomen geen files of parkeerproblemen. Om die reden kiest de Stad ervoor om elektrische wagens niet vrij te stellen van parkeerretributies. Betalend parkeren of blauwe zone blijft altijd gelden!

Laden bij handelaars

Sommige handelaars stellen hun laadpaal ter beschikking van klanten (en voorbijgangers).
bv. RG Motors, Lidl, Delhaize, Colruyt groep en de site van R-Plaza (snelladers).
Vraag hen naar de voorwaarden.

Ben je zelf handelaar en bied je dit ook aan?

Laat het weten via het meldpunt 1788 of afficheer het duidelijk aan jouw winkel. In de brochure 'Code publiek toegankelijk laden' lees je alles over hoe je je kenbaar maakt aan de gebruiker en hoe je jouw inrichting kan afstemmen op deze van straten en pleinen.

Blijft jouw laadpaal toegankelijk na de openingsuren? Dan ben je een publiek laadpunt. Je bent verplicht je laadpaal te melden aan Fluvius. Jouw laadpunt wordt dan opgenomen in de kaart van de Vlaamse Overheid. Zo vinden klanten je makkelijk terug.

Laden bij horeca

Sommige horecazaken bieden laadmogelijkheden aan op hun eigen parking. Ben jij horeca-uitbater en wil je dit ook aanbieden? Horeca Vlaanderen geeft jouw tips.

Laden bij je thuis

 • Op je eigen oprit of in je garage? Fluvius maakte een brochure 'Thuis elektrisch opladen'.
  Geen handige Harry? Geen nood! Contacteer je garagist of elektricien voor al jouw vragen.

  De komende jaren komen er meer voertuigen op de markt met ‘Vehicle 2 grid’-technologie (V2G). Deze wagens kunnen, wanneer de elektriciteit bijvoorbeeld duur is, ook elektriciteit uit hun batterij terug aan je woning of aan het net geven. Dat kan belangrijk zijn in de nieuwe ‘dynamische’ elektriciteitscontracten die er aan komen. Het is dan wel van belang dat jouw laadpaal daar ook voor geschikt is. Laat je goed informeren door je leverancier!
 • Geen eigen oprit of garage, maar wil je toch je eigen elektrisch voertuig laden? Dan kun je volgende zaken doen:

  • Kijk eerst of er een openbare laadpaal in de buurt is. Er zijn al 23 openbare laadpalen in Roeselare. De komende jaren wordt dit netwerk verder uitgebreid i.s.m. de Vlaamse Overheid. De ambitie is om tegen 2030 een laadpunt per 200 inwoners te voorzien.
  • Kan je laden bij een handelaar in de buurt? Kijk eens rond in je buurt of er een handelaar is die over een laadpaal beschikt die je kan gebruiken.
  • Kan je een garage huren met elektrische aansluiting? Zoek naar een garagebox of staanplaats in de buurt waar je je elektrische wagen kan parkeren en opladen.

Toch laden voor eigen deur?

Artikel 8.3 van het politiereglement maakt duidelijke afspraken:

 • De straat is van iedereen. Je kan geen parkeerplaats reserveren voor jezelf.
 • Hang geen ‘wallboxen’ aan je gevel. Dit is een obstakel voor blinden en slechtzienden.
 • De kabel mag nooit over de rijweg of het fietspad liggen.
 • Leg de kabel nooit schuin, dat kan gevaarlijk zijn voor voorbijgangers.
 • De kabel moet in goede staat zijn. Je bent zelf verantwoordelijk voor eventuele ongevallen. Informeer zeker bij je verzekeringsagent of je voldoende gedekt bent voor schade aan derden (bv. familiale verzekering).
 • Gebruik bij voorkeur een kabelmat in plaats van een kabelgoot. Rolstoelen en kinderwagens kunnen daar vlotter over rijden.

Laden in een appartementsgebouw

De situatie in een appartementsgebouw is ingewikkelder. Technisch, maar ook juridisch. Je moet soms overeenstemming vinden met je mede-eigenaars.
Informeer bij je syndicus naar de mogelijkheden.

Heb je zelf nog suggesties of een vraag? Dan kan je bij het meldpunt 1788 terecht.

Interesse in milieuvriendelijke voertuigen?

Lees er hier meer over