Elke druppel telt: samen water besparen

Vang je ze ook?

Het klimaat verandert. Niet alleen op de Noordpool of in Australië, maar ook bij ons. Hitte, droogte, meer neerslag en een stijging van de zeespiegel hangen ons boven het hoofd. In Vlaanderen betekent dit warme, droge zomers met hevige regenbuien en nattere winters.

Ook in Roeselare zijn de gevolgen al voelbaar. Harde regenbuien zorgen voor overstromingen, verharding leidt tot hittestress of wateroverlast, en hittegolven drogen de natuur uit. Als stad en samenleving willen we anticiperen en ons met slimme ingrepen wapenen tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Maar we willen ons ook aanpassen en leren om eco-vriendelijker te leven.

Spaarzamer omgaan met water

Om de vele klimaatuitdagingen van de toekomst het hoofd te bieden, werd werk gemaakt van het Klimaatadaptatieplan #VANRSL dat de Stad handvaten en inspiratie biedt om toekomstige projecten klimaatadaptief te benaderen.

Maar minstens even belangrijk is wat jij kan doen. Ook in eigen huis en tuin kan je een belangrijke bijdrage leveren. Tref je de juiste voorbereidingen, dan is je woning koeler, overleeft je tuin droge periodes en vermijd je natte voeten in de kelder.

Daarin wil de Stad jou ondersteunen met onderstaande acties:

  • Een regenton voor elk gezin #VANRSL!
    Met een groepsaankoop regentonnen in juli/augustus 2021, wilden we jou ertoe aanzetten om regenwater te gaan hergebruiken.
  • Brochure 'Elke druppel telt'
    Ben je benieuwd naar wat de Stad zoal doet om de klimaatuitdagingen het hoofd te bieden? Wil je ook wat handige tips voor huis en tuin? Bekijk dan digitaal de brochure 'Elke druppel telt' of vraag een papieren exemplaar aan via klimaatswitch@roeselare.be.

Laten we samen van Roeselare een leefbare stad maken, nu en in de toekomst. En laten we vooral bewuster, creatiever en duurzamer omspringen met water. Want elke druppel telt.

Klimaatadaptatieplan #VANRSL

Om de vele klimaatuitdagingen van de toekomst het hoofd te bieden, werd werk gemaakt van het Klimaatadaptatieplan #VANRSL dat de Stad handvaten en inspiratie biedt om toekomstige projecten klimaatadaptief te benaderen.

Benieuwd naar de volledige plannen?

Bekijk het klimaatadaptatieplan #VANRSL