Met Steve Goethals
"Een Tuinranger is eigenlijk een vrijwillige tuinadviseur die bij mensen langsgaat na een aanvraag. Voordat we langsgaan, bellen we altijd even om te bespreken wat de verwachtingen zijn. Belangrijk is om te weten dat we geen complete tuinontwerpen maken of zelf aan de slag gaan in de tuin. Ons doel is laagdrempelig advies geven over hoe de tuin biodiverser en klimaatbestendiger kan worden. Veel mensen willen dat wel, maar weten niet goed hoe. Daar komen wij in beeld met infofiches, tips, en praktisch advies om ze op weg te helpen. We willen niet dat mensen hun tuin in enkele maanden compleet veranderen, maar met kleine ingrepen zoals het planten van een boom of een bloemenborder, het aanleggen van een vijver, creëer je al verschillende biotopen in je tuin, wat zorgt voor meer biodiversiteit."
“Zelfs op een klein oppervlak kun je echt een verschil maken en meer genieten van het leven in je tuin zoals bijen, hommels, vlinders of vogels. We hoeven niet allemaal dagelijkse tuiniers te worden. Soms is een luie tuinier zelfs een goede tuinier. Door niet te veel te doen, zoals niet alle blaadjes weg te rapen in de herfst of niet al het snoeiafval weg te brengen naar het recyclagepark, maar het te gebruiken voor bijvoorbeeld een takkenril, kun je nuttige hoekjes creëren. Het hoeft niet altijd 'mooi' te zijn om nuttig te zijn. Door te ontdekken welk leven zich verschuilt in zo'n rommelig hoekje, ga je het waarderen."
"Ik ben begonnen in mei 2023 en heb tegen het einde van het jaar ongeveer 30 bezoeken afgelegd, variërend van een kleine stadstuin tot een groot weiland. Een paar maanden geleden kwamen mensen naar me toe met een vraag over waterinfiltratie. Ze hadden last van wateroverlast en de buren hadden een drainagesysteem, maar dat bleek geen ideale oplossing. Samen hebben we gekeken naar alternatieven zoals een natuurlijke vijver, een wadi, of een buienborder. Daarin heb ik echt een verschil kunnen maken, en dat was erg leuk om te doen. We begonnen met een bodemonderzoek om te zien met wat voor bodem we te maken hadden. Op basis daarvan hebben we gekeken naar de beste oplossingen, zoals een wadi of een natuurlijke vijver. Een vijver kun je bijvoorbeeld gebruiken als wateropvangsysteem, en door er waterplanten in te zetten, verhoog je de biodiversiteit nog meer."
"In Vlaanderen hebben we veel verharding en met het steeds extremere weer is dat niet ideaal. Het regent niet meer dan vroeger, maar de intensiteit is veranderd. Daarom is het belangrijk om aan waterbuffering en infiltratie te doen. Water opvangen kan bijvoorbeeld met een regenton of een regenvat. Zelfs als je regenton vol is, kun je overwegen om het water naar een wadi in de tuin te laten lopen. Waterbeschikbaarheid in Vlaanderen staat volgens mij op een van de laagste plaatsen in Europa. Daarom moeten we het water zo goed mogelijk opvangen en niet zomaar laten weglopen naar de riolering. Elke tuin kan een sponstuin worden, wat beter is voor waterinfiltratie en biodiversiteit."
"Een sponstuin hoef je niet te bewateren, zelfs niet tijdens droge periodes in de zomer. Door de juiste planten op de juiste plaats te kiezen, rekening te houden met structuur en hoogteverschillen, en de bodem te bedekken met een laag tuinresten, kun je een sponstuin creëren. Gras is echter niet ideaal voor waterinfiltratie vanwege de wortels die elkaar vasthouden. Te veel gras en verharding zijn de meest voorkomende fouten in Vlaamse tuinen op het gebied van water en biodiversiteit."
"Het is geweldig als mensen stukjes van hun tuin ontharden en daar bijvoorbeeld een bloemenborder met struiken plaatsen. Ik begrijp dat niet alles even eenvoudig is, vooral als je al een groot terras of oprit hebt. Maar bij mensen die nog moeten beginnen, kun je vooraf nadenken of een groot terras echt nodig is. Ook kun je andere materialen overwegen, zoals waterdoorlatende terrassen. Een pad in je tuin hoeft niet twee meter breed te zijn en kun je gemakkelijk maken met grind of hakselhout. Het doel is om van elke tuin een sponstuin te maken, wat een goede stap is in de juiste richting. Het is geweldig als ik foto's krijg van mensen die ik heb kunnen overtuigen om een stukje te ontharden en daar dan een mooie bloemenborder zie staan. Eenmaal je begrijpt hoe het werkt, is het echt eenvoudig.”
Deze website maakt gebruik van cookies.