Energiewijk Verzonken Kasteel

Met de Energiewijken #VANRSL bouwen we samen aan de toekomst.

Het Verzonken Kasteel in Beveren is een wijk uit de jaren ’70 en bestaat uit de Jonkersstraat, Riddersstraat, Groothofstraat en de Tornooistraat. Zo'n 30% van de woningen is er in handen van particuliere eigenaars, maar liefst 70% is eigendom van sociale huisvestingsmaatschappij De Mandel.

De Mandel en Stad Roeselare willen, samen met de particuliere bewoners, de woonkwaliteit in de wijk verbeteren en de CO2-uitstoot naar beneden halen door te renoveren.

Energieadvies

Van alle woningen in het Verzonken Kasteel werd door het Energiehuis WVI een thermografische gevelscan uitgevoerd. Zo’n "warmtefoto" maakt het energieverlies via muren, buitenschrijnwerk, rolluikkasten, … zichtbaar en is zo een interessante bron van informatie voor wie wil renoveren.

Een 10-tal private eigenaars kregen ook een gratis energiescan, om te leren waar ze het meeste warmte verliezen en welke verbeteringen ze best eerst kunnen doen om energie te besparen.

De Mandel ging ook langs bij enkele gezinnen met een opvallend hoge energiefactuur om toestellen te detecteren die (te) veel verbruiken.

Inwoners van het Verzonken Kasteel namen ook deel aan verschillende workshops rond energiebesparing: correct instellen van de thermostaat, het juist lezen van de energiefactuur, …

Financiële ondersteuning

De Mandel renoveert in 2023 zo’n 80 woningen in de wijk, met als doelstelling EPC A. Dankzij het project Aster plaatsen ze ook zonnepanelen bij alle huurwoningen. Private eigenaars in de energiewijk kunnen aan dezelfde tarieven mee renoveren met De Mandel, als ze in een gelijkaardig huis wonen als de woningen die De Mandel renoveert. Zij worden eind 2022 gecontacteerd met het aanbod.

Stad Roeselare vernieuwde daarnaast de renovatiepremies:

  • jonge starters krijgen een duwtje in de rug
  • verhuurders krijgen een financiële impuls bij renovatie van hun woning
  • voor wie het moeilijk heeft de renovatiefacturen te betalen, is er voorfinanciering voorzien voor de Vlaamse renovatiepremie
Verzonken Kasteel
Verzonken Kasteel
Verzonken Kasteel
Logo Interreg North Sea Region Stronghouse
logo Stronghouse

Vragen als bewoner?

  • Heb je vragen over je energieverbruik of overweeg je een renovatie?
  • Woon jij in de Jonkersstraat, Riddersstraat, Groothofstraat of Tornooistraat en wil je jouw gevelscan bekijken en bespreken?

Contacteer ons via energiewijken@roeselare.be (vermeld zeker je adres).

Benieuwd naar de andere energiewijken?

Ontdek de energiewijken #VANRSL