Autodelen

Autodelen

Overzicht autodelen in Vlaanderen

Opstart Dégage in Roeselare

In november 2018 kwamen we met een aantal geïnteresseerden samen tijdens een Stuyfsessie in Pand46. Al snel kwamen we erachter dat we naast het huidige aanbod van onder andere Cambio en Cozy Car in Roeselare ook van start willen gaan met Dégage.
Daarom organiseren we op donderdag 20 december om 20h een infosessie over Dégage in Café Breda (Onze-Lieve-Vrouwemarkt).

De sessie is vrij toegankelijk. Je kan hier inschrijven.
Er werd ook een facebookgroep Autodelen in Roeselare opgericht. Iedereen kan hierbij aansluiten en alles op de voet volgen.

Autodelen met jouw buren

Bij particulier autodelen worden één of meerdere private auto's door verschillende buurtbewoners gebruikt in een, meestal kleinschalig, gesloten systeem. Een tweede belangrijk kenmerk is het kostendelende principe. De eigenaar maakt geen winst maar krijgt de reële kostprijs van de auto per gedeelde kilometer. Ook wie geen eigen auto bezit, kan via hen een auto gebruiken.

Tot slot is er een grote mate van zelforganisatie waarbij elke autodeelgroep haar afspraken en regels zelf bepaalt.

Autodeelaanbieders met eigen vloot

Een bedrijf stelt een wagenpark ter beschikking van haar leden. De gebruiker betaalt aan de organisatie voor het gebruik van een wagen. De wagens staan verspreid over verschillende standplaatsen in de onmiddellijke omgeving van de gebruikers.

Station based: de deelwagen moet afgehaald en teruggebracht worden op dezelfde standplaats.
Free floating (one way): De deelwagen wordt gelokaliseerd met een smartphone en mag binnen een bepaalde perimeter overal achter gelaten worden.

Autodeelaanbieders zonder eigen vloot

Infoavond Dégage

Schrijf hier in