Winkeldeuren dicht

Winkeldeuren dicht

De Klimaatswitch #VANRSL biedt solden op de energiefactuur van de winkelier

Open deuren tijdens koude én warme dagen

Tijdens de winter zag je ze misschien open staan, de deuren van je favoriete winkel. Hiermee wil de winkelier te allen tijde gastvrij blijven voor de klant. Maar die open deuren verspillen heel wat energie, en dat doet de energierekening sneller stijgen dan de temperatuur daalt. In de zomer speelt zich net het omgekeerde af om de winkel koel te houden bij zomerse temperaturen. Kunnen we van de winkelstraat niet alleen de gezelligste straat maken, maar ook een slimme energieboulevard?

180° draaien zonder verlies aan klanten

In Antwerpen onderzocht Eandis met het stadsbestuur of er enige waarheid schuilt in de stadslegende van de open deur. Ze bekeken of er een verschil is in winkelbezoeken wanneer de deur open versus dicht is. Tien weken lang werden de winkelstraten en de temperatuur nauwkeurig in de gaten gehouden en werden verschillende proefopstellingen getest. Straatcamera’s en infraroodtellers aan de winkeldeuren zorgden voor een nauwkeurige telling. Om en bij de 1,4 miljoen passanten en 10.000 klanten later waren de resultaten bekend.

Een gastvrije winkel maak je niet met een open deur

Tegen de verwachtingen in bleek er geen verschil te bestaan tussen een open of gesloten deur. De shopper laat zich niet tegenhouden door een gesloten deur noch beïnvloeden door een open deur of energieverslindend warmtegordijn. De shoppers gaan binnen in de winkel omwille van de koopwaar en de aantrekkingskracht van de winkel. En als dat goed zit, houdt geen deur hen tegen.

Maar er was wel één belangrijk verschil: de energiefactuur lag tot 40% lager bij de winkels waarvan de deur dicht was. Geopende winkeldeuren betekenen verlies aan warmte en zorgen voor een grotere CO2-uitstoot. Een tegenvallende rekening voor het klimaat.

Doe mee met jouw winkel!

Op het kaartje hieronder kan je zien welke winkeliers al mee doen met deze actie.

Wil jij ook mee doen? Vul dan je gegevens in en ontvang gratis promotiemateriaal.

Doe mee als winkelier

Ontvang gratis promomateriaal