Water brengt leven in de tuin

De meerwaarde die water biedt aan een tuin is zo groot, dat je al een goede reden moet hebben om geen vijver(tje) aan te leggen.

Je kan altijd water toevoegen in je tuin:

  • Een ton met wat kleine planten erin doet het prima als minivijver. Op die manier kan je ook op je balkon of in je geveltuin water toevoegen.
  • In een kleine stadstuin kan je ook met een of meerdere tonnen vijverbiotoopjes creëren. Ook een kleine voorgevormde tuinvijver past in bijna elke kleine tuin.
  • In een grotere tuin past een folievijver met brede moeraszone. Als je nog kleine kinderen hebt, kan je een mooie kastanjehouten omheining rond de vijver zetten.

Begroeiing voor je vijver

Een vijver mag gerust meer zijn dan wat open water met bijvoorbeeld een waterlelie. Voeg ook een (brede) oeverzone toe met bloeiende planten als kattenstaart, wederik, gele lis en zwanenbloem. En voorzie een zitplekje dicht bij de vijver, aan een zone waar je het water kan zien.

Voordelen van water in je tuin

Er is geen enkele andere tuinbiotoop die meer leven naar je tuin zal trekken dan een tuinvijver, op voorwaarde dat die goed begroeid is met planten.

  • Een vijver is een plek waar libellen en salamanders kunnen leven.
  • Het is een drinkplaats voor egels, vogels en andere dieren.
  • Vogels komen graag een bad nemen in de ondiepe stukken.
  • De oeverplanten geven veel nectar, wat dan weer een plus is voor bijen en vlinders.

Enkele leuke diersoorten die je hier kan vinden: waterjuffers en libellen, salamanders, bruine en groene kikker, waterkevers, poelslak, gewone pad.

Je hoeft je trouwens geen zorgen te maken om muggen: in een vijver waar veel waterkevers, libellenlarven en salamanders leven, maken muggenlarven geen enkele kans.

Water brengt leven in de tuin
Water brengt leven in de tuin
Water brengt leven in de tuin