Slim omgaan met tuinafval

Ook je tuinafval is nuttig voor de natuur!

In de natuur gaat niks verloren. Zelfs dood materiaal brengt leven. En dat geldt ook voor je tuin.

Maak een kringloophoek

In elke tuin hoort eigenlijk een zogenaamd ‘vuil hoekje’. Een plek waar je je tuinafval kwijt kan, op de composthoop of in de takkenwal.

Het is niet het mooiste plekje van de tuin. Wellicht verstop je het graag achter een stukje haag of een mooie klimplant. Maar zo’n kringloophoekje in je tuin is goud waard. Voor je eigen gemak en voor de natuur!

Waar maak ik een kringloophoek?

Dit kan in elk type tuin, met uitzondering van een geveltuin of een balkon. In een grote tuin heb je wel meer plaats voor zo’n kringloophoekje dan in een kleine stadstuin natuurlijk. Maar zelfs in een kleine tuin is een compostbak en een hoekje met wat snoeiafval geweldig voor de tuinnatuur.

Snoeiafval slim gebruiken

Met snoeiafval kan je een takkenril maken. Dat is een win-win-win-situatie.

  • Jij bent van je snoeihout af.
  • De takkenril vormt een mooie natuurlijke omheining rond je vuil hoekje.
  • Heel wat dieren vinden er een geschikte schuil- en nestplaats.

Composteren

Zelf je compost maken zorgt voor minder groenafval. Compost wordt namelijk gemaakt van takjes, houtsnippers, gras, snoeimateriaal en keukenafval (geen gekookt eten!). Afval wordt met andere woorden een waardevolle grondstof die je goed kan gebruiken in je tuin. Compost wordt ook wel eens het zwarte goud voor de tuin genoemd.

  • Zandige bodems kunnen beter water vasthouden als je compost toevoegt.
  • Klei- en leembodems worden er dan weer luchtiger van.
  • Compost bevat voedingsstoffen voor je planten.
  • Een open composthoop vormt een ideale overwinteringsplek voor egels. Hij maakt er ook graag zijn nest om zijn jongen groot te brengen. Let wel dat je er geen kippendraad rond zet, want dan kan de egel er niet in.
  • Je kan het gebruiken als ecologisch alternatief voor potgrond. Potgrond bestaat meestal uit veen (turf), gemengd met meststoffen. Het feit dat er veengrond wordt gebruikt, is een groot probleem. Veengebieden zijn namelijk de sponzen van onze natuur en je vindt er heel wat zeldzame en bedreigde soorten. Denk maar aan de Hoge Venen in Wallonië. Veengebieden afgraven staat gelijk aan zeldzame natuur vernietigen, enkel en alleen om potgrond te maken.
Slim omgaan met tuinafval
Slim omgaan met tuinafval
Slim omgaan met tuinafval