Samen tegen voedselverlies

We kunnen met enkele eenvoudige tips al heel wat voedsel redden van de afvalberg.

Wat is voedselverlies?

Als voedsel verloren gaat voor menselijke consumptie, om welke reden dan ook, spreken we over voedselverlies. Uit onderzoek blijkt dat een derde van al het voedsel dat wereldwijd voor menselijke consumptie wordt geproduceerd, verloren gaat. Dat gebeurt in de hele voedingsketen, van boer tot consument.

Bespaar tot 369 euro per jaar

Brood, fruit en bereide gerechten zijn de voedingsmiddelen die het meest verspild worden. Door slimmer om te gaan met voedselverspilling kan je met je gezin 369 euro per jaar besparen. Maar slimmer omgaan met voedselverlies is niet alleen goed voor onze portemonnee; voedselverlies heeft ook gevolgen voor:

  • De economie: voedselverspilling kost de economie jaarlijks ongeveer € 1 biljoen
  • Het klimaat: 8% van de wereldwijde broeikasgasemissies is afkomst van voedselafval
  • De samenleving: wereldwijd is er nog steeds een grote ongelijkheid in de toegang tot voedsel. Ongeveer 870 miljoen mensen wereldwijd leven in hongersnood en/of zijn ondervoed

(bron: toogoodtogo)

Wat kan je zelf doen?

Zelf kunnen we met enkele heel eenvoudige tips al heel wat voedsel proberen te redden van de afvalberg. Met deze 4 tips zetten we je alvast op weg.

1. Deel je koelkast slim in

  • Vlees en vis bewaar je onderaan in de koelste zone.
  • Wist je dat koolsoorten langer bewaren in de koelkast?

In je koelkast is het niet overal even koud, zo is het bovenin je koelkast enkele graden warmer omdat warme lucht stijgt. Leg daarom producten zoals vlees en vis onderaan zodat deze niet zo snel bederven. Een andere manier om overzicht te bewaren in de koelkast is door restjes in doorzichtige potjes te steken.

2. Appel en banaan leg je beter niet samen in de fruitmand. Zo voorkom je dat ze sneller rijpen.

Sommige fruitsoorten doen elkaar sneller rotten, ze bevatten de stof ethyleen of zijn er erg vatbaar voor. Hierdoor bewaar je bepaalde vruchten best apart.

  • Vruchten met een hoge vatbaarheid voor ethyleen zijn appels, bananen, meloenen, peren, perziken,...
  • Vruchten die minder gevoelig zijn voor de stof zijn ananas, bessen en kersen.

3. Altijd brood over? Vries dan de helft in, zo verleng je de houdbaarheid.

Indien je een volledig brood niet binnen de 2 dagen opeet, vries je dit het best in. Dit doe je het best in porties per dag en in een papieren-of een plastic diepvrieszak. Kies je ervoor om het brood niet in te vriezen, bewaar het in een zak op kamertemperatuur.

  • Wist je dat ongesneden brood langer vers blijft dan gesneden brood?

4. Winkel steeds met een boodschappenlijstje. Zo voorkom je dat je te veel aankoopt.

  • Tip: Maak een heerlijke quiche of andere maaltijd met restjes groenten, charcuterie,...

Tijd om boodschappen te doen? Weet wat je in huis hebt en maak op basis daarvan een planning voor wat de komende dagen op het menu komt te staan. Door een boodschappenlijstje op te stellen, ga je voorbereid naar de supermarkt en voorkom je dat bereide gerechten in de vuilbak belanden.

Toch nog restjes van de dag ervoor? Hergebruik de bereide maaltijden en maak er een nieuw gerechtje van.

Meer tips om voedselverspilling tegen te gaan?

Bekijk de tips van MIROM