REVOLT

De West-Vlaamse Intercommunale (WVI) en de Stad Roeselare hebben groen licht gekregen voor de ontwikkeling van een energiedataplatform voor de bedrijventerreinen Onledebeek en Krommebeek in Roeselare.

Met deze subsidie streven WVI en de Stad ernaar een op maat gemaakt dataplatform te creëren dat specifiek is gericht op de behoeften van de bedrijventerreinen. Dit platform zal real-time energiedata verzamelen en gebruiken, met als doel bedrijven te ondersteunen bij het efficiënt gebruik van hernieuwbare energie op een intuïtieve, geautomatiseerde wijze. Hierdoor wordt energie-efficiëntie gestimuleerd en wordt het gebruik van hernieuwbare energiebronnen vergroot. Het platform biedt bedrijven de mogelijkheid om hun energieverbruik en -productie in real-time te monitoren en automatisch aan te passen, waardoor ze optimaal kunnen profiteren van lokaal opgewekte energie.

Lovitas is geselecteerd als softwarepartner voor het REVOLT-project, waarbij piloottrajecten zijn gestart bij 12 bedrijven.

De uitrol van het platform is van start gegaan begin 2024, met financiële ondersteuning van het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO), en zal doorgaan tot 1 augustus 2025. Na het aflopen van dit pilootproject wordt overwogen om het platform verder uit te breiden naar andere bedrijven en organisaties.

Doelstelling van het platform

Bedrijven helpen om op een eenvoudige, slimme en geautomatiseerde manier hernieuwbare energie te gebruiken, dat is de doelstelling van het platform. Het platform zal de mogelijkheid bieden om real-time zicht te hebben op je energieproductie en -verbruik én die bovendien automatisch kunnen bijsturen. Op die manier kan het bedrijf optimaal gebruik maken van lokaal opgewerkte energie. Op termijn kan het platform ook aanleiding geven tot de ontwikkeling van een businessmodel voor het delen van overschotten van lokaal opgewekte duurzame energie op niveau van het bedrijventerrein.