De Klimaat Klassieker: Pluktuin Piljoenstraat

Deze pluktuin in de Piljoenstraat is niet zomaar de eerste de beste boomgaard. Naast de boomgaard met tal van halfstamfruitbomen (appel, peer, kers, mispel, pruim), vind je er ook notenbomen en heel wat kleinfruit. De meterslange leifruithaag is de kers op de taart.

Een boost voor biodiversiteit!

Biodiversiteit is een cadeau voor de natuur, maar ook voor onszelf. Het gaat over meer dan planten, dieren en hun ecosystemen. Ook wij, mensen, en onze behoefte aan voedsel, frisse lucht en water zijn afhankelijk van al het andere leven op aarde.

  • Er is een wadi om regenwater op te vangen en zo waterminnende planten en dieren aan te trekken.
  • De bloemenweide trekt op haar beurt allerlei bestuivers aan.
  • Het vogelbosje van inheemse struiken bloeit prachtig en draagt in de herfst heel wat bessen. Vogels kunnen er terecht voor voedsel en beschutting.
  • De knotwilgen met takkenrils zijn dan weer ideaal als huisje voor egels en overwinterende amfibieën.

Poort naar ’t plukgeluk

In september 2019 werd door Architectenbureau 3Architecten gestart met de werken aan de voorgevel van de Sint-Jozefskerk, gelegen aan het Deken de Saegherplein in Roeselare. De herbestemming van de voormalige kerk vroeg een meer opengewerkte inkom. De vrij gesloten voorgevel met oude inkompoorten werd daarom vervangen door een 12 meter brede glaspartij. Voor alle werken binnen en buiten de kerk werd gekozen voor hergebruik waar mogelijk.

Met deze circulaire gedachte werd ook gezocht naar een herbestemming van de twee originele inkompoorten vervaardigd uit Congolees Moabi hardhout. Tijdens de ontwerpfase van de pluktuin kwamen de poorten in beeld en werden ze in het project geïntegreerd. Zo kregen ze een nieuw leven als ingang naar de fruitgaard.

De ingangspoort kwam tot stand in samenwerking met de VDAB-bouwopleidingen in Roeselare. De cursisten grondwerk, bekisten, metselen, vloeren en schrijnwerk deden allen een bijdrage onder de deskundige leiding van hun instructeurs. VDAB vond zich terug in de waarden van dit project. Circulair bouwen en inclusiviteit zijn ook voor VDAB belangrijke speerpunten.

Wil je meer weten over de andere stops?

Keer terug naar het volledige overzicht