De Klimaat Klassieker: meest duurzame stadhuis

Hier komt het meest duurzame stadhuis van Vlaanderen. Dat betekent: slim ontwerpen, circulair slopen en bouwen en investeren in duurzame materialen en innovatieve technieken.

In cijfers

Door de verouderde en energieslurpende gebouwen te vervangen door een ecologische nieuwbouw dalen de energiekosten met 70 procent. Met de huidige energieprijzen is dat nodig. De jaarprijs voor de nutsvoorzieningen in de oude panden ging in 2022 gestegen zijn van 200.000 euro naar 700.000 euro.

Het stadhuis ligt mooi op koers naar het “excellent label” van BREEAM, een internationaal duurzaamheidskeurmerk.

Het nieuwe stadhuis spaart één miljoen liter drinkwater per jaar uit omdat het gebouw op een slimme manier regenwater recupereert voor sanitair en poetsen. Ook het groendak spaart water uit voor de tuin.

In de kelder zitten buffers die bij wateroverlast regen opvangen om de riolen te sparen. Deze buffertanks hebben een capaciteit van de regenwaterputten van 20 gezinnen.

Het nieuwe stadhuis gebruikt warmte uit Roeselare om te verwarmen én te koelen! Verwarmen gebeurt volledig door het Roeselaarse warmtenet (warmte die uit de verbrandingsoven van MIROM komt). Hiermee spaart het stadhuis een volledige stookcentrale uit. Door innovatieve technologie koelen we ook voor 80% met het warmtenet! De nieuwe aanleg van het warmtenet richting centrum zorgt voor een enorm groot potentieel om aan te sluiten in het centrum.

Wist je dat 99,5 procent van de 9 miljoen kilo sloopafval een nieuwe bestemming kreeg? Dan hebben we het niet alleen over steenpuin, maar ook over lood, zink, kabels, staal, gipskarton die elders verwerkt worden.

Wist je dat …

  • het stadhuisproject in 2021 bekroond werd met de Belgian Construction Award voor het beste circulaire bouwproject van het jaar? Een erkenning voor de inspanningen op het vlak van recyclage en hergebruik van bouwstoffen, materialen en energie.
  • puin van de oude gebouwen met een boot werd afgevoerd, om daarna te hergebruiken?
  • meer dan 50 scholen en verenigingen meubels, radiatoren, en verlichtingselementen uit de gebouwen van het oude stadhuis haalden? Ook in gebouwen van Roeselare kregen spullen een tweede leven. Tl-verlichting in de klasjes van de basisschool De Octopus werd vervangen door gerecupereerde ledverlichting. Ook in het nieuwe stadhuis zal je bouwmaterialen (zoals leien) uit het oude gebouw terugvinden.

Wil je meer weten over de andere stops?

Keer terug naar het volledige overzicht