Kies de juiste boom voor in je tuin

Kies je voor de foute boomsoort of plant je hem op de foute plek, dan zit je jaren nadien in de problemen. Je maakt dus best een doordachte keuze.

We geven je graag 5 belangrijke tips mee voor het kiezen van de juiste boom voor jouw tuin. Je kan ook steeds raad vragen aan de Tuinrangers.

5 tips voor het kiezen van de juiste boom

Kies een boom op maat van je tuin.
Niet elke boom wordt even groot. Het is belangrijk dat je een boom vindt die in je tuin past. Een lijsterbes wordt in onze streken niet hoger dan 12 meter. Een eik daarentegen kan tot wel 35 meter hoog worden. Kies dus een boom op basis van hoe groot hij zal worden en niet hoe groot je hem koopt. Op www.bomenwijzer.be kan je makkelijk opzoeken hoe groot een boomsoort gemiddeld wordt. Bedenk dan eens of je buren over 20 jaar nog blij zullen zijn met je keuze.


Plant je boom op de juiste plaats.
Een veelgemaakte fout: veel mensen planten hun boom veel te dicht bij het raam of bij de gevel. Het is toch leuk om er vetbolletjes in te hangen en 's winters naar de vogeltjes te kunnen kijken vanuit je lekker warme zetel? Zeker! Maar dat doe je beter met een struik. Want voor je het weet groeien de takken tegen je ramen en gevel. Schat goed in hoe groot je volgroeide boom zal zijn en plant hem waar hij ruimte heeft om te groeien.


Kies een boom waar je wat aan hebt.
Denk eens na wat een boom in je tuin kan betekenen. Sommige bomen hebben een dicht bladerdek en bieden zo verkoeling en schaduw op hete zomerdagen. Andere bomen kleuren je tuin met fleurige bloesems of prachtige herfsttinten. Wil je kunnen smullen van de lekkere vruchten van je boom? Ook bijen en vogels zullen blij zijn met de juiste boom in je tuin. Er zijn nog veel meer kenmerken die je keuze kunnen beïnvloeden. Weet je niet waar te beginnen? De tuinrangers kunnen je helpen bij het zoeken naar de juiste boom voor je tuin.


Kies een boom die is aangepast aan je bodem en standplaats
Reality check. Niet elke boom past in elke tuin. Heb je eerder een droge of vochtige tuingrond? Bestaat je tuinbodem uit zand, leem of klei? Heb je een zonnige standplaats of zal je boom vooral in de schaduw staan? Het zijn allemaal belangrijke factoren bij de keuze van de juiste boom. De website www.bomenwijzer.be kan je hierbij op weg helpen, net als het boek 'De juiste boom voor elke tuin' van Martin Hermy.


Geef je boom een goede start en plant hem goed
Het plantseizoen voor bomen loopt ruwweg van oktober tot maart. Een goede aanplanting van je boom is een must om een gezonde en stabiele boom te kunnen laten groeien. Een boom planten is eigenlijk niet moeilijk, maar het is belangrijk bij enkele zaken stil te staan. Zo plant je bijvoorbeeld best geen boom wanneer de bodem bevroren of heel nat is. Je voorziet ook best een voldoende grote plantkuil zodat de wortels niet dubbel plooien en blijven uitsteken. Kocht je een boom met een kluit? Maak de plantput dan tweemaal zo groot als de kluit.


Een boom op maat van je tuin
Een boom op maat van je tuin
Een boom op maat van je tuin
Een boom op maat van je tuin

Tuinrangers

Wil je graag persoonlijk advies om te weten te komen welke boom het echt goed zal doen in je tuin? De Tuinrangers geven je nauwkeurig advies en tips, helemaal op maat van jouw tuin.

Laat je adviseren door de Tuinrangers

Vraag snel en eenvoudig een tuinbezoek aan