Interview Meer Bomen in Roeselare

Met Bart Deklerck en Hubert Davidts

Wie zijn jullie en wat doen jullie?

Bart: We noemen onszelf de club van de grijze wolven. Hiermee vallen we meteen met de deur in huis en doen een oproep: als er jong talent in Roeselare is dat zich wil inzetten voor een groener Roeselare, dan horen we dat graag! Net als veel andere verenigingen kampen ook wij met vergrijzing en zien we dat de jongere generatie zich minder aansluit.

Hubert: Maar goed, in 2018 was ‘Roeselare als grijze stad’ een hot topic. We zijn toen begonnen met een soort praatbarak van gelijkgestemden die daar verandering in wilden zien. Tijdens een van onze bijeenkomsten zei iemand: “We hebben meer bomen nodig in Roeselare” en zo ontstond onze slogan en meteen ook de naam van een Facebookgroep. Intussen zijn we een officiële vereniging met een eigen website. De Facebookgroep bestaat nog steeds, maar de website is toch ons basismedium geworden. Wij vinden dat een positiever communicatiekanaal waar we meer de diepte in kunnen. Wie lid wordt, krijgt ook maandelijks een nieuwsbrief.

Bart: We zijn niet enkel kritische burgers. We zijn een beetje de luis in de pels, maar wel op een constructieve manier. We werken samen met de Stad maar af en toe duwen we ook een beetje. Het is wat geven en nemen, aan beide kanten. Maar als de Stad Roeselare iets realiseert wat we goed vinden, delen we dat maar al te graag via onze kanalen.”

Bart: “Neem bijvoorbeeld recente gesprekken met een stadsmedewerker over het rooien van bomen op een bepaalde site. Samen met de vijver die er ligt, vormen deze bomen een zeer belangrijke biotoop voor bepaalde kikkers. Daar komen wij dus voor op. Maar het was voor ons even zinvol om eens te luisteren naar de Stad en te horen dat er echt niet over één nacht ijs wordt gegaan bij zo’n werken. We kwamen erachter dat er heel veel technische complexiteit achter een besluit schuilt. Dat was echt een eyeopener, waardoor we beseffen dat ons verhaal ook maar een stukje is van het grotere geheel. Weliswaar een stukje dat we zeer belangrijk vinden.

Hubert: Wij willen gewoon dat alles zo goed mogelijk gebeurt, met respect voor alles wat er staat en groeit en bloeit. De Stad capteert dat dan wel en gaat ermee aan de slag.

Welke succesverhalen hebben jullie al bereikt?

Bart: Onze inzet heeft al wat opgeleverd. Bijvoorbeeld bij de River Terminal: in plaats van 114 bomen zijn er ‘maar’ 58 bomen gekapt. Een ook bij de bouwplannen van het ACV hebben we ervoor gezorgd dat enkele waardevolle bomen niet gesneuveld zijn.

Hubert: Via het omgevingsloket volgen we ook bouwdossiers op. Een typisch scenario is de bouw van een appartementsgebouw op enkele percelen. De oorspronkelijke achtertuinen worden dan vaak volledig verhard of gebruikt voor garages. Meestal zijn er echter ook andere mogelijkheden. We hebben toch al enkele bouwaanvragen kunnen laten bijsturen om ruimte te creëren voor groen.

Bart: We merken dat we stedenbouwkundig meetellen en op veel plekken inspraak beginnen te krijgen. Dankzij de naam 'Meer Bomen in Roeselare' zijn we snel bekend geworden. De naam spreekt aan, en ons logo met de bebouwde kom en meer bomen is ook populair. Bovendien sluit ons werk aan bij de tijdsgeest van klimaatverandering, wat momenteel een belangrijk onderwerp is.

Kunnen jullie iets meer vertellen over de Liefdesbomen?

Bart: De eerste Liefdesbomen deelden we uit in 2019. De samenwerking met de Stad is hier een echte win-win. De Stad wou bomen uitdelen via een initiatief dat gedragen werd door de inwoners. En wij worden door de Stad geholpen om ons doel te bereiken, namelijk meer bomen in Roeselare.

Hubert: Toen we er voor de eerste keer over spraken was het al herfst. Het plantseizoen voor bomen is in de winter, dus we beslisten toen om bomen uit te delen op het einde van het plantseizoen tegen eind februari. Omdat ook Valentijn dan valt, konden we onze bomen daar mooi aan koppelen.

Bart: Aan het begin van deze legislatuur verkondigde de Stad dat ze 100.000 bomen wilde planten. Die 100.000 werden verdeeld in 70.000 bomen voor het Krommebeekbos en het Bergmolenbos, 20.000 bomen op openbaar domein en 10.000 bomen in private tuinen.

Hubert: In 2019 zijn we gestart met het uitdelen van 575 bomen, maar vorig jaar waren dat er maar liefst 2.300. Het gaat in stijgende lijn en in totaal staat de teller nu op 8.965 bomen. Dat komt overeen met 2,5 tot 3 hectare bos die in de tuinen van mensen staat.

BijlageGrootte
Afbeeldingspictogram Meer Bomen in Roeselare367.15 KB