De Klimaat Klassieker: de Coninckplein

Wie hier vroeger nog is geweest, herinnert zich vast nog wel de krappe parkeerplaatsen recht tegenover de mooie Sint-Amandskerk. De verharde oppervlakte van ruim 5700 m2 deed ook geen recht aan het standbeeld van Albrecht Rodenbach.

In 2017 werd opdracht gegeven voor de herinrichting van het de Coninckplein.

Het studiebureau haalde voor het ontwerp haar inspiratie bij “Tuin der Lusten”, het openluchtfestival op een kunstgrasmat dat elk jaar op het plein plaatsvond. Daaruit bleek een duidelijke gebruikersbehoefte van de bewoners.

Wat kwam in de plaats van parkeerplaatsen?

  • Een grasveld om vrij te spelen, ontspannen of picknicken.
  • Een extra rij platanen rondom het gazon.
  • Onder de bomen, in de schaduw, staan grote comfortabele zitbanken.
  • Een visuele, functionele en ecologische connectie tussen de Kleine Bassin en het stadscentrum.

Intussen alweer een tijd geleden. En tijd gaat gepaard met voortschrijdend inzicht.

De gevolgen van klimaatverandering en de snelle achteruitgang van de biodiversiteit, laten ons de laatste jaren steeds meer inzien dat een gazon eigenlijk niet zo’n goed idee is.

Het de Coninckplein werd de voorbije jaren hét voorbeeld van de Stad van een plein waar klimaat, biodiversiteit en stedelijke functionaliteit hand in hand kunnen gaan.

Jaarlijks worden er honderden bloembollen geplant, worden stukken gras ingezaaid met wilde bloemen, wordt niet gemaaid tijdens Maai Mei Niet, … maar gaan er tegelijk steeds gebruikt tal van activiteiten door.

Wil je meer weten over de andere stops?

Keer terug naar het volledige overzicht