De Klimaat Klassieker: Agrotopia

Vlakbij de REO Veiling, het kloppende hart van de West-Vlaamse groenteteelt, ligt Agrotopia. Agrotopia is geen utopie, maar hypermoderne onderzoeksinfrastructuur voor de glastuinbouw van de toekomst. Zij vormen, samen met het Inagro-onderzoekscentrum in Beitem en de vele hectares glastuinbouwzones, de Vallei van de Voeding.

In deze innovatieve onderzoeks- en demonstratieserre zet praktijkcentrum Inagro stappen richting hoogtechnologische glastuinbouw en professionele urban farming. Via gebruikersgerichte cocreatie in een realistische context heeft Inagro er de ambitie om innovatie technologieën te ontwikkelen en verbeteren. De dakserre, een transparante eenheid van glas en staal op de kistenloods van de REO Veiling, is een stuwende kracht voor innovatie in de sector. Telers, toeleveranciers, kennisinstellingen, technologiebedrijven en maatschappij werken er samen aan de glastuinbouw van de toekomst.

Wist je dat …

  • “agro” is afgeleid van het Griekse ‘agros’, wat veld of akker betekent? Het is een voorvoegsel voor woorden die met landbouw samenhangen. “Topia” verwijst naar het bekende boek Utopia van Thomas More, dat een ideale wereld beschrijft. “Agrotopia” bevat ook “top”, wat staat voor ‘bijzonder goed’ en ‘in de hoogte’, maar het doet ook denken aan “toope”, het West-Vlaamse woord voor ‘samen’.
  • de streek rond Roeselare ook wel ‘de groentetuin van Europa’ wordt genoemd? Land- en tuinbouw is een van de belangrijkste economische sectoren van West-Vlaanderen. De toeleverende en verwerkende industrie zorgt voor werkgelegenheid, de voedselproductie voor een aanzienlijke toegevoegde waarde.
  • hydrocultuur – met toepassing van kunstmatige belichting – de toekomst is in glastuinbouw? Hydrocultuur heeft ook een veel kleinere milieu-impact dan grondteelt. Het helpt telers om de huidige uitdagingen in efficiënte teeltpraktijken, circulair watergebruik en gewasbescherming aan te gaan.
  • dankzij een gesloten waterbalans en waterrecyclage er geen meststoffen in het grondwater terecht komen, én wordt water bespaard?
  • er ook duurzamer en efficiënt ruimte- en bodemgebruik is? Waar standaardserres zich beperken tot teelt in de lengte en breedte, laat verticale teelt toe om ook in de hoogte te werken. Zo kan een teler op een kleinere oppervlakte evenveel telen als op een uitgestrekt perceel. Dat biedt mogelijkheden in sterk verstedelijkte omgevingen.
  • tuinbouw stilaan op weg is naar een circulaire sector? Het onderzoek in Agrotopia richt zich op het sluiten van kringlopen of circulair telen. Denk aan energie, water, nutriënten en afvalstromen.
  • de serres verwarmd worden door twee externe warmtebronnen? Zowel de warmtekrachtkoppeling (WKK) van REO Veiling als het warmtenet van MIROM leveren restwarmte aan Agrotopia.

Wil je meer weten over de andere stops?

Keer terug naar het volledige overzicht