Tuinranger Leen aan het woord

Sinds kort hebben we twee nieuwe Tuinrangers #VANRSL. Welkom Leen en Steve! Wij gingen langs bij Leen om te vragen hoe haar eerste ervaring is en wat haar beste tips zijn.

Ik ben Tuinranger geworden omdat ik zelf heel veel plezier beleef aan mijn tuin en dat wil meegeven aan anderen. Voor onze verbouwingen was ik niet zo met de tuin bezig. We hadden er ook geen rechtstreeks zicht op vanuit ons huis. Nu is dat anders. Onze tuin is nu eigenlijk een verlengde van de woning en dat is gewoon zalig!

Ik heb enorm veel biodiversiteit in mijn tuin. Van merels over winterkoninkjes, mussen en mezen tot bijen, hommels en vlinders en ontelbare insecten. Vorig jaar had ik zelfs voor de eerste keer zwartkoppen in de tuin! Haal uit mijn tuin echter een aantal struiken weg en veel vogels komen niet meer. Waarom? Een mus moet kunnen wegduiken. Haal die duikplaatsen weg, dan verdwijnen ook de mussen. Ik heb ook heel wat planten waarop er bevlieging is. Zo heb ik bijvoorbeeld drie vuurdoorns staan. Als ze bloeien, gonst het er van de bijen en hommels. In het najaar zitten er dan merels en mussen op die de besjes opeten.

Mijn beste tip voor een biodiverse tuin? Zet heel veel verschillende soorten planten in je tuin. De ene plant kan beter tegen de hitte, de andere kan tegen iets anders. Sommige moeten in de zon staan, andere in de schaduw. Voor de beestjes is dat ook zo. De ene soort bij bevliegt de ene plant, een andere bij bevliegt een andere plant. Zo heb je voor elk wat wils. Hou ook rekening met de “bloeiboog” en plant soorten die op verschillende momenten in het jaar bloeien. Als je drie soorten planten in je tuin hebt en ze bloeien allemaal op hetzelfde moment, dan hebben de bijen op andere momenten niks meer.

Wat ik ook belangrijk vind, is dat er niet te veel verharding mag zijn om twee redenen. Enerzijds om hemelwater in de grond te laten dringen, anderzijds om de hitte onder controle te houden. Hoe meer en hoe dikker je je terras aanlegt, hoe meer opwarming en hoe moeilijker het afkoelt. Zeker de dag van vandaag is het nodig om daar rekening mee te houden.

Tot slot wil ik nog meegeven dat het belangrijk is om een boom op de juiste plaats te planten. De boom in onze tuin staat eigenlijk op een verkeerde plaats. Ik had graag de boom als een natuurlijke parasol willen gebruiken bij mijn terras. Tijdens de hittegolf eind mei moest ik nu midden in mijn tuin - op het pad onder de boom - gaan zitten om het koelste plekje op te zoeken.

Wil je meer weten over de Tuinrangers?

Neem een kijkje op tuinrangers.be.