S.W.A.T. studio

S.W.A.T. studio

Hoe ziet een klimaatbestendig en energie-neutraal Roeselare er uit? Wonen we met ons allen straks in een boomhut, rijden we rond in een ‘Flinstone mobiel’ en produceren we onze energie met trapkracht? Acht Nederlandse masterstudenten Building Technology van de TU Delft zoeken het uit in het Klimaatswitch lab #VANRSL.

S.W.A.T. studioS.W.A.T. studioS.W.A.T. studioS.W.A.T. studioS.W.A.T. studioS.W.A.T. studioS.W.A.T. studioS.W.A.T. studioS.W.A.T. studioS.W.A.T. studioS.W.A.T. studioS.W.A.T. studioS.W.A.T. studioS.W.A.T. studioS.W.A.T. studioS.W.A.T. studioS.W.A.T. studioS.W.A.T. studio

Iedereen mee in bad

In het Klimaatswitch lab #VANRSL gingen de studenten aan de slag met materiaal van inwoners, organisaties, architecten, ondernemers, enz.. Ze doken in 2 wijken van de stad: Collievijverbeek en Kleine Bassin.

Op hun zwerftochten in de stad gingen ze na wat de wensen zijn van de inwoners in de wijk. Ze belden aan de deur met prangende vragen: wie woont in deze wijk? Is het fijn leven in deze wijk? Waar droom je van? Wat vind jij lastig? Wat mag nooit verdwijnen? Zo leerden ze waar de Roeselarenaar naar verlangt en wat de pijnpunten zijn.

Rekenen en uittekenen

De antwoorden staken de studenten in rekenmodellen en verwerkten ze in kaartmateriaal. Ze zochten naar hoe het energiegebruik van de bestaande gebouwen minder kon. Waar kan de resterende energie vandaan komen als we de fossiele brandstoffen uit de Roeselaarse energiemix halen? Hoe kunnen we iedereen een warm huis geven zonder fossiele brandstoffen te gebruiken? Halen we warmte uit onze omgeving en andere gebouwen of bedrijven om iedereen een warm huis te geven? En welke antwoorden formuleren we op de vraag naar groen?

10 weken werk

De studenten zetten virtueel tien weken lang de stad in de steigers, met nadruk op 2 wijken van de stad: Collievijverbeek en Kleine Bassin. Hun focus legden ze op energie, water en het sociale weefsel in de stad.

Klimaatswitch meets EU

Het harde labeur gaat verder in Delft, om eind april terug te keren naar Roeselare voor de eindsprint van de Roadshow. Dan wordt Roeselare in een intensief lab met energie experts uit verschillende hoeken van Europa opgezet. Het klimaatplan in concrete uitwerking, ondersteund en gefinancierd door de Europese Unie.