Roeselare bouwt het meest duurzame stadhuis van Vlaanderen

Roeselare bouwt het meest duurzame stadhuis van Vlaanderen

In 2024 opent het nieuwe stadhuis van Roeselare. Dit nieuwe stadhuis zal ook meteen het meest duurzame stadhuis van Vlaanderen zijn, dankzij de hoge duurzaamheidsnormen waaraan het zal voldoen en de keuze voor houtskeletbouw.

Het stadhuis van Roeselare ondergaat de komende jaren een make-over. De opvallende architectuur (met de toegangspoort opnieuw aan de Grote Markt) en de integratie van de historische monumenten en erfgoed in het project springen onmiddellijk in het oog. De verouderde gebouwen maken plaats voor een duurzaam en toegankelijk administratief centrum, waarin inwoners, beleid en stadsmedewerkers elkaar ontmoeten. Een nieuwe binnentuin geeft een groene impuls aan het stadshart van Roeselare.

Een toonbeeld van duurzaamheid

Stad Roeselare toont een sterk engagement op vlak van duurzaamheid, klimaat en energie

Dat engagement zit volledig vervat in het toonaangevende stadhuisproject dankzij enkele weloverwogen keuzes. Het bouwteam van B-architecten, Bressers Erfgoed, Arcadis en Arne Deruyter tekenden samen het ontwerp dat in 2024 moet resulteren in een nieuw stadhuis opgetrokken in houtskelet. Bovendien moet het nieuwe stadhuis het BREEAM-duurzaamheidslabel ‘Excellent’ halen.

Het nieuwe stadhuis beoogt een excellente duurzaamheidsscore

BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology) is een internationaal erkende en onafhankelijke methode om de duurzaamheid van een gebouw te meten en beoordelen, gecontroleerd door een externe organisatie. Het BREEAM-label daagt de architecten en de Stad uit om op elk gebied van het bouwproces rekening te houden met de belasting op het milieu en duurzame materialen en technieken te gebruiken.

BREEAM kent aan gebouwen verschillende scores toe: good, very good, excellent tot outstanding. De score van het gebouw wordt bepaald op basis van 10 categorieën, zoals afval, welzijn, energie en materiaalgebruik, transport, vervuiling, gezondheid, …. In elk categorie moeten er punten gescoord worden door middel van duurzame voorzieningen. Roeselare mikt op het excellent-label en zet daar 168 innovatieve acties en oplossingen tegenover, zoals bouwafval beperken, alternatieve transportmiddelen, bufferen en hergebruik van regenwater, circulair materiaalgebruik, bouwen op de bestaande site, afbraakmaterialen hergebruiken, zorgen voor toegankelijkheid, kwaliteit van het binnenklimaat in de gebouw, fietsverkeer bevorderen, slim waterbeheer, … Het warmtenet van MIROM zal het stadhuis verwarmen en het wordt onderzocht of we met dat net ook in de zomer kunnen koelen.

Duurzaam is niet noodzakelijk synoniem met duur. Deze doordachte aanpak voorkomt veranderingen of late aanpassingen tijdens en na de bouw. Het nieuwe stadhuis zal minder onderhoud, herstellingen en aanpassingswerken vragen. De energiekosten van water, gas en elektriciteit zullen zakken met 70 procent. Bovendien betekent het nieuwe stadhuis een sterke verbetering voor medewerkers en bezoekers dankzij het akoestisch comfort en de kwalitatieve luchtstromen.

Roeselare als voorbeeld door de keuze voor houtskeletbouw

Een tweede keuze is de houtskeletbouw. Het nieuwe gebouw wordt volledig gedragen door een houten constructie, zoals de vloerplaten, balken en kolommen. Het hout is per definitie een hernieuwbaar product, dat bovendien CO2-neutraal is.

De houtbouw in combinatie met het excellent-label van BREEAM zorgt ervoor dat het stadhuis terecht de titel van meest duurzame stadhuis van Vlaanderen mag opeisen, ondanks het feit dat er ook voor gekozen werd om erfgoed en monumenten te integreren in het geheel.

Roeselarenaar laten deelnemen aan hernieuwbare energie

Het stadhuis heeft een voorbeeldfunctie naar burgers en bedrijven. Dat vult de Stad in door te kiezen voor energiezuinige en duurzame oplossingen. Een van die maatregelen zijn de zonnepanelen op het dak die het stadhuis van energie zullen voorzien. Het is de bedoeling om ook inwoners de kans te geven mee te investeren in de zonnepanelen en dus in hernieuwbare energie.

Meer weten over het nieuwe stadhuis?

Lees meer over het project