Maai Mei Niet #VANRSL

Maai Mei Niet #VANRSL

Stad Roeselare doet alvast mee aan de actie en vraagt van jou hetzelfde. De Stad zal op verschillende plaatsen het gras later maaien.

Wij doen niets voor de natuur. En jij?

Door lekker niks te doen een grote bijdrage leveren aan de natuur? Het kan! Minstens 10 procent van Roeselare bestaat uit tuin, dat is meer dan onze oppervlakte bos. Ook jouw tuin kan een stukje natuur zijn, en dus een cruciale bijdrage leveren aan ons milieu.

Maai Mei Niet

Maai de hele maand mei (een deel van) je gazon niet of minder. Zo leg je een rijkelijk buffet aan voor belangrijke beestjes zoals bijen, kevers, vlinders en hommels. Door je gras maar om de vier weken te maaien, kun je tot tien keer meer bijen aantrekken.

De Stad zal op verschillende plaatsen het gras later maaien. Daarnaast werden ook enkele plaatsen ingezaaid met een bloemenmengsel. Het kleurrijke resultaat zie je deze zomer!

Ontdek jouw persoonlijke nectarscore

De campagne eindigt met het bloemtelweekend van 29 en 30 mei. Dan kan jij het aantal bloemen tellen in één vierkante meter van je lange gras. Door deze gegevens in te geven bereken je jouw persoonlijke nectarscore en weet je hoeveel nectar jouw gazon heeft geproduceerd voor de bijen en vlinders.

Een raamaffiche, informatiefiche en telformulier kan je hier downloaden.

Wat na mei?

Laat om te beginnen je gazon nog een weekje staan, want van 31 mei tot 6 juni is het Week van de bij. Langer mag ook. Afhankelijk van de aanwezige kruiden in je grasperk kunnen er nog heel wat bloemen bloeien. Geef ze een kans! Zo lang je het uitzicht mooi vindt en het lange gras je niet stoort, kan je gerust wachten met maaien.

Stad Roeselare geeft alvast het voorbeeld en maait sommige grasperken pas vanaf 1 juli of zelfs vanaf 1 november.

Wil je je lange gras na de Week van de bij toch opnieuw korter zetten? Schrik niet: je afgereden gras zal er wat geel uitzien. Dat is normaal, want er kon minder zon bij en het was vochtiger. Het groen komt snel terug, geen paniek.

Wild #VANRSL

Stad Roeselare zet de komende jaren extra in op biodiversiteit waarbij we allerlei acties in petto hebben!!
Noteer alvast volgende data:

 • 1000-soortendag (zaterdag 12 juni vanaf 13.30 uur in het Sterrebos)

 • Word Tuinranger (dinsdag 22 juni om 19 uur)
  Ben jij een hobbytuinier met een hart voor de natuur? Wil je tijd maken om je passie te delen? Dan ben jij de vrijwilliger die we zoeken! Een Tuinranger gaat langs bij mensen die hun tuin, koer of balkon natuurvriendelijker willen inrichten. Jouw tips en tuinadvies op maat helpen daarbij.

  Dat doe je niet alleen, want elke Tuinranger krijgt een opleiding, véél hulpmiddelen en documentatie. Bovendien maak je deel uit van een hecht team.
  Interesse? Kom naar de infoavond op dinsdag 22 juni 2021 om 19 uur in de Sint-Amandskerk (De Coninckplein 5).
  Inschrijven doe je hier.

  Word Tuinranger #VANRSL