Lokale, gezonde en eerlijke voeding op school

Door lokaal, biologisch en seizoensgebonden te eten, verklein je jouw ecologische voetafdruk.

Met de Good Food @ School Toolkit ga je in 7 stappen aan de slag om een duurzaam voedingsbeleid uit te werken op jouw school.

Eet lokaal, biologisch en seizoensgebonden

Door te kiezen voor lokale en seizoensgebonden voeding verklein je jouw ecologische voetafdruk.

  • Er moeten minder kilometers afgelegd worden om voeding te transporteren
  • Er moeten minder serres verwarmd worden om groenten en fruit te kweken

Good Food @ school ontwikkelde voor scholen een actiefiche 'lokaal en seizoensgebonden'.

Inagro maakte de Lekker Lokaal Inspiratiegids als wegwijzer voor scholen en leerkrachten die zich engageren voor gezonde en duurzame eetgewoontes.

Er bestaan ook heel wat seizoenskalenders, zoals deze seizoenskalenders van Velt, om meer seizoensgebonden keuzes te maken.

Eet gezond

Duurzaamheid en gezondheid gaan hand in hand. Als school kan je heel wat doen om een gezond en duurzame maaltijd aan te bieden. Met de subsidie Superfood voor jonge helden wil de Stad jullie graag extra motiveren om gezonde, betaalbare voeding te voorzien op jouw school.

Het Vlaams Instituut voor Gezond Leven geeft aan hoe je milieuverantwoorde keuzes kan maken. Ze ontwikkelden ook een schoolmaaltijdengids om duurzame en gezonde schoolmaaltijden samen te stellen en met het project ‘Snack en chill’ geven ze tips voor gezonde tussendoortjes.

Vermijd voedselverlies

Bij OVAM vind je informatie en inspiratie om voedselverlies tegen te gaan.

Invloed van omgeving

Wist je dat onze omgeving mee ons eetgedrag bepaalt? In dit informatiedossier voor leerkrachten secundair onderwijs lees je meer over de invloed van de omgeving op wat je eet.