Gezocht: grote lichten!

Gezocht: grote lichten!

Stad Roeselare en de Provincie West-Vlaanderen stellen in het kader van het Europese project ‘Smart Light Concepts’ (kortweg SLIC) voor het schooljaar 2020-2021 materiaal ter beschikking voor de realisatie van één of meerdere projecten. Ontdek hieronder alle nodige informatie voor het uitvoeren van de (groeps)opdracht.

In Roeselare is sinds maart 2020 een nieuw stuk fietspad verlicht. Technisch huzarenwerk: off-grid, met volgverlichting en volledig op
duurzame zonne-energie.

Om voldoende energie op te wekken tijdens de langste nachten is de zonnepaneleninstallatie serieus over gedimensioneerd. Jaarlijks wordt naar schatting 7.500 kWh te veel geproduceerd. Energiemonitoring en aansturing van de verlichting gebeuren via webgebaseerde toepassingen.

De opdracht

Dit systeem is een prototype (demo-installatie), bedoeld als ‘living lab’ voor studenten. Uitdagingen zijn er genoeg:

  • Kunnen we de overschot van energie nuttig gebruiken binnen het systeem?
  • Hoe kunnen we de energieoverschot maximaliseren en wat doen we er mee?
  • Hoe kunnen we dit systeem gebruiken om mensen aan te zetten tot duurzamer gedrag?
  • Hoe maken we duidelijk dat dit systeem volledig energieneutraal is?
  • Hoe kunnen we dit stukje Roeselare nog mooier, vriendelijker, inclusiever maken?

De Stad Roeselare en de Provincie West-Vlaanderen stellen in het kader van het Europese project ‘Smart Light Concepts’ (kortweg SLIC) voor het schooljaar 2020-2021 materiaal ter beschikking voor de realisatie van één of meerdere projecten die het beste antwoord geven op bovenstaande uitdagingen. Projectvoorstellen worden verwacht tegen 31 december 2020, waarna de selectie zal gebeuren door een internationale jury van professionals.

Meedoen?

Meld je uiterlijk 15 oktober aan (individueel of in groep) via het aanmeldingsformulier zodat we een overzicht hebben van de deelnemende klassen.