Elke druppel telt: inspirerende voorbeelden

Elke druppel telt: inspirerende voorbeelden

Wist je dat we gemiddeld 100 liter per persoon per dag gebruiken? Net als Samih, Rudy, Bert, … kan ook jij spaarzaam omgaan met water. Want elke druppel telt!

Bufferbekken boomkwekerij Willaert

“Water is voor mij van onschatbare waarde. - Rudy

6 jaar geleden bouwden we met het bedrijf dit enorme bufferbekken met een capaciteit van 11 000 m³ water. Helaas is het water al bijna op, alvorens de zomer begint. We doen er alles aan om water zoveel mogelijk terug op te vangen. Indien we in de toekomst nog meer zullen geconfronteerd worden met langere periodes van droogte, zullen we genoodzaakt zijn de capaciteit van ons bufferbekken uit te breiden. Als we extra water moeten laten leveren, dan kost ons dat heel wat geld. “

Volkstuinen Wallemeers

"Met een minimum aan water proberen we onze groenten volop te laten groeien." - Bert

Hier in het stadslandbouwproject zoeken we samen naar oplossingen om onze gewassen te beschermen tegen de droogte. We kochten vorige week 12 grote balen stro die we rond de planten leggen om verdamping te voorkomen. We planten in geulen en putjes zodat alle water naar de plant gaat en niet wegloopt. En we passen onze teelten aan als het weer verandert. Dit jaar rijden we op sommige plaatsen het gras niet meer af zodat het langer groen blijft.

Hergebruik van werfwater

"Waar mogelijk plaatsen we een container om het water nadien met de tankwagen van de Stad op te halen." - Rachide

Sinds enkele weken experimenteren we op verschillende plaatsen in de stad met de opvang van het water dat opgepompt wordt bij bemaling of bij andere toepassingen. Waar mogelijk plaatsen we een container om het water nadien met de tankwagen van de Stad op te halen. Het water, dat anders in de riolen stroomt, proberen we op die manier te hergebruiken voor het beregenen van de planten en bloemen in de stad. We hopen dat in de toekomst op meerdere plaatsen te kunnen doen.

  • Als ontwikkelaar of bouwbedrijf op zoek naar tips om water tijdens bemaling te verwerken? Neem een kijkje op werfwater.be

Water opvangen in de keuken

“Ik probeer spaarzaam om te gaan met water. Het zit in de kleine dingen. - Samih

Als ik de groenten was, probeer ik het water op te vangen om nadien aan de planten te geven. In de tuin hier staat geen zwembad voor de kinderen. Af en toe verzinnen we waterspelletjes waarbij we met 1 emmer water al heel wat kunnen doen. Het eerste koude water van de douche vangen we ook op.

Rudy bij het bufferbekken van boomkwekerij Willaert
Bert aan het werk in de volkstuin Wallemeers
Rachide met een watertank van de Stad
Samih hergebruikt het water uit de keuken voor zijn planten.
Hoeveel water gebruikt de Vlaming thuis?
Waar gaat ons water naartoe?

Wil je weten wat jij zelf kan doen om water te besparen?

Meer informatie en tips