City-zen Roadshow #VANRSL

Samen op zoek naar oplossingen

City-zen

10 weken langs was Roeselare een Levend Lab dat gebruikt werd om te experimenteren rond nieuwe buurtonwerpen, energie efficiëntie, strategieën etc. om een gelukkiger, gezonder en efficiënter Roeselare vorm te geven. Een gezelschap internationale duurzaamheidsexperts kwam naar onze stad en nodigde burgers uit om mee te denken, ongeacht hun achtergrond of kennis.

Roadshow

10 weken lang werd op zoek gegaan naar een duurzame toekomstvisie voor Roeselare binnen het project 'City-zen Roadshow'. Het Roadshow team bestaat uit internationaal gerenommeerde experts op vlak van duurzame stedenbouw, CO2 voetafdruk, energiepotentiëlen en efficiëntietechnologieën. Tijdens hun zoektocht werken ze samen met burgers en lokale partners om meer te weten te komen over de stad. Zo werd in twee richtingen informatie gewisseld: van burger naar expert, en van expert naar burger. Een combinatie van hun expertise met lokale kennis en passie, leverde een mogelijke strategie op voor Roeselare als stad zonder uitstoot, maar ook een stad met energiezekerheid en een hoge leefkwaliteit. De Roadshow leverde strategieën op om oude gewoontes te vervangen door innovatieve oplossingen die beter zijn voor de gemeenschap.

Het resultaat

De echte uitdaging bestond erin een duurzame visie te creëren die in handen van de burger ligt. De zoektocht starten de Roadies vanuit de CO2 uitdaging. Roeselare verbruikt 412.000 ton CO2 equivalenten per jaar. De hoogste uitstoot is afkomstig van residentiële woningen (43%), daarna industrie (30%), en op de derde plaats van private en publieke kantoren (24%). Om dat te compenseren in bosgrond heb je 5.1 keer de oppervlakte van Roeselare nodig. Of je kan tal van andere energie strategieën gebruiken zoals installeren van zonnepanelen, renoveren van huizen, produceren van groene energie,... De maatregelen die de Roadies voorstellen zijn erop gericht naar een stad te gaan zonder CO2 uitstoot, in een combinatie van maatregelen die het best past bij onze stad. Oplossingen blijven bij de mensen die ze creëren, daarom moedigden we burgers aan om de toekomst zelf in handen te nemen.

De resultaten van wekenlang zwoegen kwam in één presentatie terecht. Die kan je hieronder downloaden. Alle ideeën, meningen en strategieën nemen we mee in het Roeselaarse klimaatplan!

BijlageGrootte
PDF-pictogram City-zen VANRSL Eindpresentatie11.21 MB