City-zen Roadshow #VANRSL

City-zen

Doel van City-zen is het ontwikkelen van energie-efficiënte steden die draaien op schone energie. In theorie kan het. Maar in de praktijk? City-zen vindt het met jou uit via doorbraakprojecten.

City-zen | oktober 2019

Klimaatswitch #VANRSL haalde de City-zen Roadies terug naar de stad tijdens de ‘City-zen Revisit’. Drie dagen werkten we samen aan projecten die voor een doorbraak kunnen zorgen in de klimaat- en energieprestaties van de stad.

City-zen | april 2018

10 weken lang was Roeselare een levend lab dat gebruikt werd om te experimenteren rond nieuwe buurtonwerpen, energie-efficiëntie, strategieën, ... De resultaten moeten een gelukkiger, gezonder en efficiënter Roeselare vormgeven. Een gezelschap internationale duurzaamheidsexperts kwam naar onze stad en nodigde burgers uit om mee te denken, ongeacht hun achtergrond of kennis.

Het resultaat

De echte uitdaging bestond erin een duurzame visie te creëren die in handen van de burger ligt. De zoektocht starten de Roadies vanuit de CO2-uitdaging. Roeselare verbruikt 412.000 ton CO2 equivalenten per jaar. De hoogste uitstoot is afkomstig van residentiële woningen (43%), daarna industrie (30%), en op de derde plaats van private en publieke kantoren (24%). Om dat te compenseren in bosgrond heb je 5.1 keer de oppervlakte van Roeselare nodig. Of je kan tal van andere energie strategieën gebruiken zoals het installeren van zonnepanelen, renoveren van huizen, produceren van groene energie,...

De maatregelen die de Roadies voorstellen zijn erop gericht een stad zonder CO2-uitstoot te bekomen, in een combinatie van maatregelen die het best passen bij onze stad. Oplossingen blijven bij de mensen die ze creëren, daarom moedigden we burgers aan om de toekomst zelf in handen te nemen. De resultaten van wekenlang zwoegen kwam in één presentatie terecht. Alle ideeën, meningen en strategieën namen we mee in het Roeselaarse klimaatplan!

BijlageGrootte
PDF-pictogram City-zen 2018 eindpresentatie11.21 MB