TU Delft organiseert Klimaatswitch lab #VANRSL

TU Delft organiseert Klimaatswitch lab #VANRSL

07/03/2018 - 11:37

Hoe ziet een klimaatbestendig en energie-neutraal Roeselare er uit? Wonen we met ons allen straks in een boomhut, rijden we rond in een ‘Flinstone mobiel’ en produceren we onze energie met trapkracht? Acht Nederlandse masterstudenten Building Technology van de TU Delft zoeken het uit in het Klimaatswitch lab #VANRSL.

Iedereen mee in bad

In het Klimaatswitch lab #VANRSL gaan de studenten aan de slag met materiaal van inwoners, organisaties, architecten, ondernemers, enz.. Ze duiken in 2 wijken van de stad: Collievijverbeek en Kleine Bassin.

Op hun zwerftochten in de stad gaan ze na wat de wensen zijn van de inwoners in de wijk. Ze bellen aan de deur met prangende vragen: wie woont in deze wijk? Is het fijn leven in deze wijk? Waar droom je van? Wat vind jij lastig? Wat mag nooit verdwijnen? Zo leren ze waar de Roeselarenaar naar verlangt en wat de pijnpunten zijn.

Rekenen en uittekenen

De antwoorden steken de studenten in rekenmodellen en verwerken ze in kaartmateriaal. Ze zoeken naar hoe het energiegebruik van de bestaande gebouwen kan verminderen. Waar kan de resterende energie vandaan komen als we de fossiele brandstoffen uit de Roeselaarse energiemix halen? Hoe kunnen we iedereen een warm huis geven zonder fossiele brandstoffen te gebruiken? Halen we warmte uit onze omgeving en andere gebouwen of bedrijven om iedereen een warm huis te geven? En welke antwoorden formuleren we op de vraag naar groen?

10 weken werk

De studenten zetten virtueel tien weken lang de stad in de steigers. Hun focus leggen ze op energie, water en het sociale weefsel in de stad. Van de tien weken werken ze twee weken in de stad, zo kunnen ze hun ideeën testen door in gesprek te gaan met burgers. In het Klimaatswitch lab #VANRSL gaan de studenten aan de slag met materiaal van inwoners, organisaties, architecten, ondernemers, enz.. Ze duiken in 2 wijken van de stad: Collievijverbeek en Kleine Bassin.

Klimaatswitch meets EU

Het harde labeur gaat verder in Delft, om eind april terug te keren naar Roeselare voor de eindsprint van de Roadshow. Dan wordt Roeselare in een intensief lab met expertise uit verschillende hoeken van Europa opgezet. Het klimaatplan in concrete uitwerking, ondersteund en gefinancierd door de Europese Unie. Meer info vind je op de website van City-Zen.

Reacties