Is Roeselare een zonnige bestemming?

Is Roeselare een zonnige bestemming?

09/03/2018 - 11:22

Op 8 maart werd een kaart gepubliceerd met het aantal zonnepanelen per 1.000 inwoners in Vlaamse gemeenten. De conclusie? Er liggen in steden weinig zonnepanelen in vergelijking met het platteland. Volgens de kaart is Kinrooi de Vlaamse zonne-koningin, de stad Antwerpen ontkent dan weer het licht van de zon.

Weinig zonnepanelen in steden

In het artikel worden veel redenen aangehaald waarom er meer zonnepanelen buiten de steden liggen. Maar eigenlijk is het 'waarom' niet meer dan logisch.

  • Op het platteland liggen er minder gas- en elektriciteitsleidingen. De huizen staan er verder van elkaar. Omdat er weinig aardgas ligt, zijn mensen geneigd en zelfs gestimuleerd om elektrisch te verwarmen.
  • Het oude systeem van accumulatoren die ‘s nachts opladen met nachttarief werd in de jaren ‘70-’80 en ‘90 sterk gepromoot. Nadat deze deze systemen jaren ‘verketterd’ zijn geweest, is elektrisch verwarmen de laatste 10 jaar weer helemaal terug. Al is het nu terug onder de vorm van warmtepompen, die veel efficiënter zijn.
  • Voor wie afhankelijk is van elektriciteit voor de verwarming van de woning, is het logisch dat je je eigen goedkope elektriciteit uit de zon haalt.

In de stad wonen mensen dichter bij elkaar en kan je veel meer efficiëntie halen uit collectieve oplossingen en schaalvergroting. Zo is het aanleggen van een warmtenet zoals dat van MIROM in Roeselare een goede en efficiënte oplossing in dichtbebouwd gebied. Zeker als je restwarmte kan gebruiken.

Roeselare is een buitenbeentje, maar ook bij ons kan het beter

In Roeselare zijn er veel zonnepanelen in verhouding tot het aantal inwoners. Het meest van alle 13 Vlaamse centrumsteden zelfs: op 2.600 huizen in Roeselare liggen zonnepanelen. De grote zonne-installaties bij bedrijven en kmo’s tellen we dan nog niet eens mee. In Roeselare zijn er zo 70 bedrijven die net zoveel zonnepanelen hebben liggen als alle inwoners van Roeselare samen.

De grote Roeselaarse zonneparken van het distributiecentrum van Aldi en Metalen Verhoestraete zijn bijvoorbeeld duidelijk zichtbaar op satellietfoto’s. Maar het moeten er nog veel meer worden. De Roeselaarnaars en de stad timmeren verder aan de weg naar een energieneutraal Roeselare met de Klimaatswitch.

Zonnepanelen in de Vlaamse centrumsteden in 2016

Reacties

 

Is jouw dak geschikt voor plaatsen van zonnepanelen?

Check de zonnekaart