Met technologie alleen bouw je geen duurzame stad

Met technologie alleen bouw je geen duurzame stad

09/03/2018 - 17:27

Resultaten Klimaatswitch lab #VANRSL

“De opwarming van de aarde is echt en vraagt ingrijpende oplossing.” Tijdens het eindevent draait het Klimaatswitch lab #VANRSL de stad binnenste buiten en toont frisse, slimme en rebelse plannen voor Roeselare. Na twee weken onderzoek en gesprekken met de Roeselarenaar schetsen studenten van de TU Delft een aantrekkelijke toekomst voor de stad. “Klimaat en duurzaamheid is niet een verhaal van opofferingen maar van kansen en innovatie.”

Stromenstad

In het verleden heeft de stad vooral het water proberen te verbergen onder een verharde oppervlakte. Dat breekt vooral de buurt rond de Collievijverbeek zuur op. Om de voeten van de Roeselarenaar droog te houden stellen de studenten voor om het water te omarmen. “Geef ruimte aan water en je kan beter de voordelen beheren”. Water koelt de stad af als het te warm is. Het brengt rust, recreatieve mogelijkheden en kansen voor stadslandbouw in de buurt.

Eetbare stad

Voor de omgeving van de Kleine Bassin doen de studenten beroep op de innovatieve landbouwbedrijven in de regio. Vandaag gaat de schaarse ruimte in de stad vooral naar de auto. Wat als je de voedingsbedrijven uit de regio en hun knowhow naar de stad haalt? Dan krijg je Foodroute 8800: een groene slinger doorheen de stad dat werkt als een voedselproductie hub, die een duurzame logistieke verbinding en duurzame warmte levert aan de omgeving. De huidige grijze aanblik van de stad verandert in een productieve, bewandelbare en levendige ruimte voor ondernemers en gezinnen.

Grensdenken doorbreken

Het onderzoek van de studenten doorbreekt de top down benadering en typische ‘grensdenken’. Gesprekken tussen studenten en de stad leverden een frisse kijk op een mooie en kansrijke toekomst voor de stad. De kansen en troeven die er vandaag al zijn in de stad hebben de studenten mooi blootgelegd.

Klimaatverandering brengt kansen naar de steden

Lang tijd is duurzaamheid enkel vanuit technologie benaderd. Maar technologie alleen lost geen sociale vraagstukken op. Het lab ging over het creëren van mooie en productieve ruimtes voor de inwoners die ook een oplossingen zijn voor de klimaatopwarming. De opwarming van de aarde is niet de fout van Roeselare alleen, maar Roeselare kan wel een voorbeeld zijn en pionieren in de oplossingen.

Klimaatswitch studio #VANRSL | april 2017

Na het lab volgt in april de Klimaatswitch studio #VANRSL van 23 tot 27 april 2018. Dit is opnieuw een samenwerking tussen de stad Roeselare en de City-Zen Roadshow. Volg ons op Facebook en deze website om op de hoogte te blijven van alles wat er staat te gebeuren.

Reacties

 

Na het lab volgt in april de Klimaatswitch studio #VANRSL

Meer informatie