Klimaatswitch lab #VANRSL toont wat je niet onmiddellijk ziet

Klimaatswitch lab #VANRSL toont wat je niet onmiddellijk ziet

07/03/2018 - 16:43

Hoe maak je een stad waar het leven ook binnen 50 jaar aangenaam zal zijn? Het Klimaatswitch lab #VANRSL legt z’n duurzame sleuteldomeinen vast: sociaal, groen, water & voeding. Studenten van de TU Delft bekijken de huidige ontwikkelingen in de stad en zoeken hoe hun ideeën een plaats kunnen krijgen in de stad.

Niet minder, maar meer

Te vaak denken we dat duurzaam leven betekent dat je ‘minder’ mag: besparen op je tijd in de douche, de magazines die je kan lezen, je favoriete broodje smos en je durft geen vliegtuig meer op stappen om op reis te gaan. Duurzaamheid gaat echter over die dingen die kunnen worden toegevoegd om meer levenskwaliteit te bieden.

Duurzaamheid: “Ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.”

Duurzaamheid gaat over langer onder de douche staan, maar dan wel met water die op een slimme manier opgepompt, gezuiverd en hergebruikt wordt. Duurzaamheid gaat over dat broodje smos kopen waarvan de ingrediënten van dicht bij huis komen. Duurzaamheid gaat over méér reizen en ontdekken maar op een niet-vervuilende manier. Duurzaamheid is een uitdaging dat gaat over vooruit denken over een kwalitatieve leefomgeving.

Vertrekken vanuit sterktes

Het Klimaatswitch lab #VANRSL werkte aan duurzaamheid door te bekijken waar we al mee bezig zijn en door te werken op de dingen die er reeds zijn. Roeselare is in Vlaanderen één van de weinige steden waar een modern en efficiënt warmtenet aanwezig is. We hebben een meer dan gemiddeld aantal zonnepanelen. Maar het warmtenet zit onder de grond, de zonnepanelen liggen op je dak, de isolatie zit in de muren. Als alles onzichtbaar blijft, is het niet onlogisch dat de centrale vraag van de week was ‘waarom komt de City-zen Roadshow naar Roeselare?’

Zichtbaar maken wat je niet onmiddellijk ziet

Een deel van de opdracht bestaat er dus uit om dingen zichtbaar te maken, zodat mensen bewust worden van wat ze anders niet zien. De studenten van de Klimaatswitch #VANRSL haalden zo verborgen oplossingen naar boven:

  • Een evenementenpark die voedselproductie terug in de stad trekt?
  • Geveltuinen aan de kleine bassin? Waterbuffers?
  • In drie dagen tijd een hele woonwijk tot op A-label energie efficiëntie krijgen?

In RSL is het mogelijk.

Sterker worden in wat gebeurt

Het Klimaatswitch lab #VANRSL brengt dingen aan het licht die we in de dagelijkse gang van zaken niet altijd meer zien. Roeselare is een stad met veel mogelijkheden en troeven. De studenten van de TU Delft vertoeven graag in de stad. Voorlopig wel een stad die hoofdzakelijk is gebouwd voor de auto. Dat brengt problemen met zich mee, waaronder de wateroverlast. De sterke verhardingsgraad in de stad zorgt ervoor dat water niet in de bodem kan dringen. Daarnaast zorgt het ook voor een zomers hitte-eiland-effect. Voor de studenten mag de Roeselarenaar best wat meer trots zijn op zijn troeven en deze wat meer in de kijker plaatsen om te ‘versterken wat al aanwezig is’.

Reacties

 

Na het lab volgt in april de Klimaatswitch studio #VANRSL

Meer informatie